Whiskyguiden.se -  Med öl!  - In English >>

Bokmärk | Startsida Om | Info | Kontakt | Annonsera |Copyright

 
   
 
Vill du veta mer om Islay? Läs mer >>  
  Annonser
 

Whiskyguiden.se

Nyheter

Ny whisky

Events/kalender

WHISKY

Single Malt

Blended

Vatted

Irländsk

Japansk

Amerikansk

Oberoende
buteljerare

Alla sorter A-Z

Regioner

Tillverkning

Historia

Ordlista

Typer

Provning
- Protokoll

 

ÖL

Bryggerier

Typer

Råvaror

Tillverkning

Provning

Ordlista

Kommunicera!

Diskutera i forumet

Ställ en fråga?
-
Besvarade frågor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

 

Blandat

Artikelarkivet

 Bilder

Länklistor

Tips

Tasting notes

Resor

Pub & Restaurang

Mat

Drinkar

Butiker

Topplistor
 - Rösta

Böcker

 

Laphroaig Distillery

Islay

Laphroaig Distiller, våren 2006

Laphroaig betyder på gaeliska: "den vackra sänkan vid den breda viken". Platsen där Laphroaig ligger var optimal för smugglare och illegal destillering och det förekom länge innan Laphroaig grundades och fick licens 1826. Som "födelseår" har man dock valt 1815. Som de flesta andra tidigt grundade destillerier producerade de endast för hushållsbruk, men det råkade vara så att de använde speciellt vatten som var ytterst lämpat för whiskytillverkning. Detta gjorde deras whisky till en omtalad sådan.

Från början var de två bröder som startade destilleriet men 1836 köpte Donald Johnston ut sin bror Alex. Donald dog 1847. Hans son Dugald som var 11 år kunde inte överta verksamheten genast utan den uthyrdes till grannen Graham som även drev Lagavulin. 1857 tog Dugald över. Han i sin tur lämnade jordelivet 1877 och driften togs över av Alexander Johnston. Laphroaig var då som nu en eftertraktad whisky och de hade några duster med Lagavulins ägare (Mackie and Co) som tog halva Laphroaigs produktion till blended efter en gammal överenskommelse. Det var inte ett uppskattat avtal för Laphroaig så när det löpte ut 1907 sa de upp avtalet. Det gillade i sin tur inte Mackie and Co som helt sonika täppte till Laphroaigs vattenkälla med sten! Det blev utrett i en rättegång och Laphroaig vann tillbaka sitt vatten. 1908 köpte Mackie & Co över destillerichefen från Laphroaig i syfte att kopiera deras kopparpannor och skapa en identisk whisky, men det gick inte. De försökte även köpa destilleriet vid flera tillfällen men fick alltid nej.

Ian Hunter tog över 1921 och moderniserade Laphroaig. Kapaciteten dubblades 1923. Ian var den som introducerade bourbonfat för lagringen. Under andra världskriget var Laphroaig en garnison och verksamheten låg i malpåse. 1954 dog Ian och han var utan arvtagare och beslöt att överlämna allt till Bessie Williamson, Ians revisors systerdotter. Hon hade börjat som sommarjobbare på 30-talet och varit Ians sekreterare. Hon var pragmatisk och insåg att Laphroaig behövde en finansiellt stark partner för att klara konkurrensen och samtidigt bevara traditionerna. Hon sålde bolaget på 60-talet till Long John. 1990 köptes det av Allied Distillers.

1994 var prins Charles på besök och delade ut ett Royal Warrant. Laphroaigs "fanclub" heter Friends of Laphroaig och du blir medlem genom att köpa en flaska och registrera koden på flaskan på deras hemsida. Som medlem får du också en liten bit mark utanför destilleriet (square foot of Islay). Exempel på medlemsskap >>

Urval av Laphroaig 2006-09-02 Systemb. TWE L. 10 år
Laphroaig 10 år 40% A 400:- £19.99 Laphroaig 10 år
Laphroaig 10 år Cask Strength 57% 507:- £32.99
Laphroaig Quarter Cask 48% 440:- £20.99
Laphroaig 15 år 43% B 565:- £33.99
Laphroaig 30 år 43% - £220.00
Laphroaig 40 år 1960 42,4% - på begäran
Laphroaig 16 år 1987 50% Douglas Lain 1164:- -
Laphroaig 13 år 1992 50,1% Signatory - £43.49
Allmänt: En riktig rökig klassiker!  För Laphroaig fantasten har TWE ett mycket bra utbud!
Karaktär: Kraftfull, rök, sälta, torv, tång

Systembolagets utbud av Laphroaig >>

The Whiskyexchanges utbud av Laphroaig >>

Tillverkning Laphroaig
Vattenkällan är Kilbride Dam och vattnet är mjukt och smakar torv. Eftersom det rinner på granit tar det dessutom inte upp några oönskade mineraler. Kornet som används heter optic. De mältar 30 % själva och köper resten från Port Ellen maltings.  Den torv som de använder för att elda med kommer från deras egna mossar på östra sidan av Loch Indaal. När det blåser från havet finns det inga skogar som stoppar tång och sjögräs från att komma långt in på land. Det gör att torven får en annan smak än på andra ställen, vilket även kommer fram i den färdiga whiskyn. Kölnorna är från 1840.
Kornet som har en ppm på 35 läggs efter torkningen för att hårdna i en månad för att sedan malas i en Porteus Mill som är närmare 60 år och installerades hos dem 1986. De har ett mäskkar som rymmer 8,5 ton och sex jäskar på 42.500 liter var. Alla är de i rostfritt stål och deras förklaring till att de inte använder trä är att rostfritt är enklare att hålla rent och fritt från oönskade partiklar/bakterier.

kopparpannor Laphroaig, foto whiskyguiden.seDe har totalt sju pannor varav tre är mäskpannor av lökmodell och rymmer 10.500 liter. Av de fyra spritpannorna är tre stycken på 4.700 liter och den fjärde på 9.400. Lagerhusen ligger på området och gränsar till Atlanten. De lagrar uteslutande på bourbonfat som endast använts en gång (first fills). Hälften av whiskyn säljs som single malt och resten säljs till blended industrin. 2002 producerade de 1,9 miljoner liter.


Kontakt Laphroaig

Visa på karta + aktuellt väder (Multimap) >>

Laphroaig Distillery,
Port Ellen,
Isle of Islay,
Argyll, PA42 7DU
Scotland

ISLAYTel: +44 (0) 1496 302418
Fax: +44 (0) 141558 9010
eMail:
info@laphroaig.com

Manager: John Campbell

Besökare Laphroaig tar emot året runt. Turerna startar ca 10.15 och 14.15 och är gratis. Se till att boka i förväg. Under juli/augusti har de oftast underhåll och ingen egentlig verksamhet igång. Besökscentrat är fräscht och hemtrevligt med en mysig bar. De har även ett museum över dess historia och tillverkning. Är du en Friends of Laphroaig får du en miniatyr (5cl) i "ränta" för din squarefoot of Islay.

Ägare: Fortune Brands

Laphroaig screensaver >>

Laphroaig Hemsida >>

Diskutera i forumet >>

Tipsa en vän om denna sida >>

Ge oss gärna kommentarer på denna text >>

- Erbjudande - Malt Whisky Yearbook 2008

- Annons -

Malt Whisky Yearbook 2008 Malt Whisky
Yearbook 2008.


Passa på och förhandsbeställ ditt exemplar av denna mycket uppskattade årsbok om whisky!

Malt Whisky Yearbook har blivit en bok som whiskyentusiaster världen över ser fram emot varje höst. Nu kommer den tredje utgåvan! 

Det senaste året har varit ett av de mest spännande i whiskyvärlden och detta avspeglas naturligtvis i denna reviderade och uppdaterade bok som finns att köpa från 1 oktober.

Oumbärlig information om alla maltwhisky destillerier världen över, den senaste statistiken och de senaste listorna samt inte minst, artiklar av välkända whiskyskribenter specialskrivna för Malt Whisky Yearbook 2008. Som vanligt mängder av snygga bilder, de flesta nya sedan förra utgåvan.
  Köp den för 198:- inkusive frakt!

 

 

Sök på Whiskyguiden.se
 
Diskutera whisky & öl!

Diskutera de senaste nyheterna, destillerier, resor, öl, provsmakning, lägga in bilder och mycket mer!

Till  Forumet >> 

ÖL

Vad är skillnaden på en stout och en pilsner?

Vilka bryggerier finns det i Sverige?

Tips inför ölprovning!

Ölavdelningen

Destillerier i Skottland
Allt om destillerierna i Skottland. historia, utbud, besökscentra, tillverkning, kontaktinformation.
Hela destillerilistan >>
Whiskytips!
Whiskyguiden.se provar och tipsar om BRA och köpvärd whisky.

Whiskytips >>

Whiskyguiden.se nyhetsbrev

Nyheter, specialare, whiskytips och uppdateringar direkt i inkorgen

Nyhetsbrev >>

Events!
Ett kalendarium med stora som små events listade! Du kan även tipsa om events eller öppna provningar!

Events / Kalendarium>>

Whiskyprovning
Alltid velat anordna en whiskyprovning men inte riktigt vetat hur? Här får du veta ALLT. Tips på teman, smaker, färger, dofter, material för utskrift mm

Whiskyprovning >>

Butiker på Internet!
Whiskybutiker, bokhandlare, boka hotell, och andra nyttiga butiker på Internet!

Butiker på Internet >>