Whiskyguiden.se -  Med öl!  - In English >>

Bokmärk | Startsida Om | Info | Kontakt | Annonsera |Copyright

 
   
 
Vill du veta mer om Islay? Läs mer >>  
  Annonser
 

Whiskyguiden.se

Nyheter

Ny whisky

Events/kalender

WHISKY

Single Malt

Blended

Vatted

Irländsk

Japansk

Amerikansk

Oberoende
buteljerare

Alla sorter A-Z

Regioner

Tillverkning

Historia

Ordlista

Typer

Provning
- Protokoll

 

ÖL

Bryggerier

Typer

Råvaror

Tillverkning

Provning

Ordlista

Kommunicera!

Diskutera i forumet

Ställ en fråga?
-
Besvarade frågor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

 

Blandat

Artikelarkivet

 Bilder

Länklistor

Tips

Tasting notes

Resor

Pub & Restaurang

Mat

Drinkar

Butiker

Topplistor
 - Rösta

Böcker

 

Världens rökigaste?

2004-08-19

Jim McEwan, foto Anders JonassonVärldens rökigaste whisky? Den tredje oktober 2002 föddes en ny whisky på ön Islay i Skottland och jag hade glädjen att närvara som assisterande ”barnmorska”. Det var ur destilleriet Bruichladdichs pannor som den delikata nyspriten samlades upp efter noggrant övervakande av produktionschefen Jim McEwan. När ”middle-cut”, dvs den del av destilleringen som tas tillvara för lagring, började närma sig dyker McEwan upp för att bedöma nyspritens kvalitet. (Bilden: Jim McEwan hämtar prover ur det annars låsta ”spiritsafe”.) Prover tas var tionde minut för att bedömas till utseende, doft och när doften börjar bli lovande, även smakmässigt. Det är fascinerande vilken skillnad man kan se och känna på bara tio minuter. De prover vi testar blandas ut med 50% vatten för att bedöma spritens klarhet. De första proven har en blåaktig disighet, doften är lite rå och oputsad med en ton av matolja, men där finns också frukter, blommor, lakríts och torvrök. För varje prov förändras doften. Spriten klarnar, det råa, oljiga minskas och fler frukter får plats – spänningen i lokalen stiger och de positiva omdömena flödar. Proverna tas nu var femte minut och cirka fyrtio minuter efter det första provet konstaterar Jim stolt: ”the baby is born”. Barnets namn är Octomore, en av öns orter där tidigare ett annat destilleri har legat, och whiskyn är tillverkad av kraftigare rökt malt än något annat destilleri för närvarande använder. Vid mitt besök nämndes att fenolhalten var 70+ ppm, men senare analyser har visat att den verkligen var svindlande 80,5 ppm! Detta kan jämföras med t.ex. Ardbeg som har ungefär 50ppm. Maltens fenolhalt är dock inte hela sanningen till smaken. Pannornas form har stor betydelse för vilka smakämnen som följer med till slutprodukten. Bruichladdichs pannor har förhållandevis smala höga halsar, vilket ger Praon Masafumi, foto, Anders Jonassonen delikatare, mindre oljig nysprit. I det här fallet blev resultatet mycket bra, men tyvärr dröjer det förstås innan det slutlagrade resultatet kan testas av konsumenterna. Destilleriet återstartades i maj 2001 av den oberoende buteljeringsfirman Murray McDavid och arbetet leds av Jim McEwan som för övrigt har arbetat resten av sitt verksamma liv på Bowmore distillery. Bruichladdich gör i dagsläget tre olika typer av destillat. Det är dels den orökta som använder destilleriets namn, dels den rökiga Port Charlotte ( 40 ppm ) och nu alltså även Octomore ( 70-80 ppm ). Destilleriet har en liten produktion men säljer heller ingenting till blended-industrin. Bruichladdich är däremot ett av få destillerier som erbjuder möjligheten att köpa egna fat till privatpersoner. Läs mer på www.bruichladdich.com Octomore, nyfödd och olagrad Päron, björnbär, plommon, anis, rosor och en elegant rökighet. Söt, explosiv smak med fruktighet, blommighet och stor lakritston. Det är först i eftersmaken man verkligen märker den kraftiga rökigheten då en smak av rökt malt biter sig kvar i evigheter. Octomore, ca 12 månader på Bourbonfat Fatet har på denna relativt korta tid tillfört en del färg och nya karaktärer till spriten. Det fruktiga alkoholiga har fått lite mer harmoni och röken känns mer tydlig i doft och smak.

Bruichladdich Distillery >>

 Text och bild: Anders Jonasson, anders@dryckeskunskap.se

 

 

 

Sök på Whiskyguiden.se
 
Diskutera whisky & öl!

Diskutera de senaste nyheterna, destillerier, resor, öl, provsmakning, lägga in bilder och mycket mer!

Till  Forumet >> 

ÖL

Vad är skillnaden på en stout och en pilsner?

Vilka bryggerier finns det i Sverige?

Tips inför ölprovning!

Ölavdelningen

Destillerier i Skottland
Allt om destillerierna i Skottland. historia, utbud, besökscentra, tillverkning, kontaktinformation.
Hela destillerilistan >>
Whiskytips!
Whiskyguiden.se provar och tipsar om BRA och köpvärd whisky.

Whiskytips >>

Whiskyguiden.se nyhetsbrev

Nyheter, specialare, whiskytips och uppdateringar direkt i inkorgen

Nyhetsbrev >>

Events!
Ett kalendarium med stora som små events listade! Du kan även tipsa om events eller öppna provningar!

Events / Kalendarium>>

Whiskyprovning
Alltid velat anordna en whiskyprovning men inte riktigt vetat hur? Här får du veta ALLT. Tips på teman, smaker, färger, dofter, material för utskrift mm

Whiskyprovning >>

Butiker på Internet!
Whiskybutiker, bokhandlare, boka hotell, och andra nyttiga butiker på Internet!

Butiker på Internet >>