Whiskyguiden.se -  Med öl!  - In English >>

Bokmärk | Startsida Om | Info | Kontakt | Annonsera |Copyright

 
   
 
Vill du veta mer om Islay? Läs mer >>  
  Annonser
 

Whiskyguiden.se

Nyheter

Ny whisky

Events/kalender

WHISKY

Single Malt

Blended

Vatted

Irländsk

Japansk

Amerikansk

Oberoende
buteljerare

Alla sorter A-Z

Regioner

Tillverkning

Historia

Ordlista

Typer

Provning
- Protokoll

 

ÖL

Bryggerier

Typer

Råvaror

Tillverkning

Provning

Ordlista

Kommunicera!

Diskutera i forumet

Ställ en fråga?
-
Besvarade frågor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

 

Blandat

Artikelarkivet

 Bilder

Länklistor

Tips

Tasting notes

Resor

Pub & Restaurang

Mat

Drinkar

Butiker

Topplistor
 - Rösta

Böcker

 

Jack Daniels Distillery 

Amerika

Jack Daniels föddes år 1850 i Lynchburg, Tennessee. Han var det yngsta barnet bland 13 stycken. Jack växte dock inte upp tillsammans med sin familj utan han togs om hand av en vän till familjen. Vid sju års ålder introducerades han för med sprittillverkning då han började jobba hos Dan Call som var en mångsysslare med bland annat ett whiskeydestilleri på ägorna. Ung och ambitiös köpte Jack vid endast 13 års ålder kopparpannan som de använt vid framställningen. Tre år senare, 1866, registrerade Jack ett destilleri vilket gör det till det äldsta registrerade destilleriet i Amerika. Jack tog med sig det han lärt sig under tiden med Dan Call och då framförallt filtreringen genom träkol som gör whiskeyn så speciell.

1895 introducerades den klassiska fyrkantiga formen på flaskan som den har än idag. Jacks framåtanda och känsla för marknadsföring gjorde att destilleriet snabbt  expanderade blev populärt. Det snabbt växande destilleriet fick ytterliggare uppmärksamhet då det 1904 fick första pris vid en prestigefull sprittävling i St. Louis. Något år senare sparkade Jack på kassaskåpet då han glömt koden och fick en besvärlig infektion som senare även ledde till att han dog i blodförgiftning vid 61 års ålder. Jacks systerson Lem Motlow som utmärkt sig inom företaget sedan många år fick nu ta över rodret på destilleriet. Nykterhetsrörelser och förbudstiden gjorde dock att destilleriet gick trögt under många år. I slutet på 1930 hävdes dock förbudet. Stora investeringar gjordes i mitten på femtiotalet då Brown Forman köpte Jack Daniels för $20 miljoner. 1964 blir Jack Daniels en egen whiskeystil, Straight Tennessee whiskey på grund av dess speciella produktion.

Destilleriet ligger vackert beläget i Lynchburg cirka en timme från Nashville i delstaten Tennessee. Lynchburg har 400 invånare och präglas starkt av destilleriet där nästan alla invånarna på ett eller annat sätt är knutna till whiskyproduktionen. När du besöker destilleriet är det en självklarhet att även ta sig tid att upptäcka charmiga Lynchburg.

Destilleriets storsäljare är Jack Daniels Old no. 7. Det är oklart hur Jack fick namnet till Old No. 7, men det är känt runt om i världen och den säljs för närvarande i över 130 länder. 1988 kom Gentleman Jack som är filtrerad två gånger genom träkolen. Första filtreringen sker före den tappas på fat och den andra strax före den buteljeras efter fyra år på fatet. Dubbelfiltreringen ger whiskeyn en elegantare karaktär vilket ligger bakom namnet Gentleman Jack. Det var den första nya whiskyn som kom från destilleriet på över 100 år. Även olika single barrel utgåvor ges sedan 1997 ut regelbundet.

Urval av Jack Daniel
2006-11-12

Systemb.

TWE

Jack Daniels No. 7

Jack Daniels Old No. 7 40% 295:- £17.70
Gentleman Jack 40% 349:- -
Jack Daniels Single Barrel 45% 429:- £32.99
Allmänt: En av de mest kända whiskeysorterna från Amerika.
Karaktär: Vanilj och ekfatskaraktär. Oljig och fruktig.

Systembolaget utbud av Amerikansk >>

The Whiskyexchanges utbud av Amerikansk Whiskey>>

 
Tillverkning Jack Daniels

Vattnet tas från Cave Springs och är rent och mineralrikt efter det runnit genom kalksten. Det är även helt fritt från järn och andra liknande ämnen som kan inverka negativt på whiskeyn. Temperaturen ligger konstant på gynnsamma 13 grader Celsius. De sädesslag som används kommer från delstater på västkusten. De är majs, råg och malt. Majsen utgör den största delen på drygt 80%. Blandingen kokas i en tryckkokare innan det jäser tillsammans med en liten del "mash" från tidigare produktion, så kallad "sour mash". De har 16 öppna jäskar i rostfritt stål. De fyra pannorna som är nästan 30 meter höga är av kolonn-modell.

Det som särskiljer Jack Daniels från andra destillerier i Amerika samt gör den till en egen whiskeysort är nästa steg som kallas "Charcoal Mellowing". Det innebär att när whiskeyn är nydestillerad filtreras den genom ett tre meter tjockt kolfilter. Kolfiltret tillverkas av sockerlönn som de tar från ett närliggande område. Syftet med filtreringen som tar upp emot 10 dagar, är att avlägsna oönskade ämnen som finns med efter destilleringen. Utgåvan Gentleman Jack genomgår denna process även strax före buteljeringen.

Whiskeyn späds ut till 62,5% och lagras på nya ekfat från ett tunnbinderi i Kentucky. Amerikansk whisky måste enligt lagen lagras på helt nya ekfat som inte innehållit någon dryck före och i minst två år, därefter så säljs de oftast vidare till Skottland för att användas i ytterligare flera decennier.

De har över 50 lagerhus finns på området. Buteljeringen sker på plats.

Årsproduktionen ligger mellan åtta och nio miljoner liter. 


Kontakt Jack Daniels

Visa på karta >>

Jack Daniel Distillery,  Route 1, Lynchburg, Tennessee 37352,
USA

Tel: +1 502 585-1100

Master Distiller:
Jimmy Bedford


Besökare
: Besökare tas emot i det moderna besökscentrat (färgigställt 1999) måndagar till lördagar. Guidade turer regelbundet. 

Ägare: Brown Forman Corporation

Jack Daniels Hemsida >>

Diskutera i forumet >>

Tipsa en vän om denna sida >>

Ge oss gärna kommentarer på denna text >>

- Erbjudande - Malt Whisky Yearbook 2008

- Annons -

Malt Whisky Yearbook 2008 Malt Whisky
Yearbook 2008.


Passa på och förhandsbeställ ditt exemplar av denna mycket uppskattade årsbok om whisky!

Malt Whisky Yearbook har blivit en bok som whiskyentusiaster världen över ser fram emot varje höst. Nu kommer den tredje utgåvan! 

Det senaste året har varit ett av de mest spännande i whiskyvärlden och detta avspeglas naturligtvis i denna reviderade och uppdaterade bok som finns att köpa från 1 oktober.

Oumbärlig information om alla maltwhisky destillerier världen över, den senaste statistiken och de senaste listorna samt inte minst, artiklar av välkända whiskyskribenter specialskrivna för Malt Whisky Yearbook 2008. Som vanligt mängder av snygga bilder, de flesta nya sedan förra utgåvan.
  Köp den för 198:- inkusive frakt!

 

Sök på Whiskyguiden.se
 
Diskutera whisky & öl!

Diskutera de senaste nyheterna, destillerier, resor, öl, provsmakning, lägga in bilder och mycket mer!

Till  Forumet >> 

ÖL

Vad är skillnaden på en stout och en pilsner?

Vilka bryggerier finns det i Sverige?

Tips inför ölprovning!

Ölavdelningen

Destillerier i Skottland
Allt om destillerierna i Skottland. historia, utbud, besökscentra, tillverkning, kontaktinformation.
Hela destillerilistan >>
Whiskytips!
Whiskyguiden.se provar och tipsar om BRA och köpvärd whisky.

Whiskytips >>

Whiskyguiden.se nyhetsbrev

Nyheter, specialare, whiskytips och uppdateringar direkt i inkorgen

Nyhetsbrev >>

Events!
Ett kalendarium med stora som små events listade! Du kan även tipsa om events eller öppna provningar!

Events / Kalendarium>>

Whiskyprovning
Alltid velat anordna en whiskyprovning men inte riktigt vetat hur? Här får du veta ALLT. Tips på teman, smaker, färger, dofter, material för utskrift mm

Whiskyprovning >>

Butiker på Internet!
Whiskybutiker, bokhandlare, boka hotell, och andra nyttiga butiker på Internet!

Butiker på Internet >>